Gewichtsreductie:

U zou heel raar staan te kijken als u bij uw huisarts binnenkomt en hij meteen tegen u zou zeggen: "U krijgt van mij een ontstekingsremmer". Hij heeft immers helemaal niet onderzocht wat er met u aan de hand is. Toch is dat wat er al tientallen jaren gebeurt bij de behandeling van overgewicht. Er wordt een standaard dieet- en beweegadvies gegeven zonder rekening te houden met mogelijk andere oorzaken van gewichtstoename.

Uit meer dan 1000 wetenschappelijke publicaties blijkt dat bij meer dan de helft (!) van de mensen met overgewicht een lichamelijke oorzaak de reden is waarom iemand in gewicht is toegenomen. Daar komt bij dat wanneer deze lichamelijke oorzaken niet behandeld worden, ze (blijvend) succesvol afvallen in de weg zullen staan.

De meest voorkomende lichamelijke oorzaken van overgewicht zijn;

  • Hyperinsulinemie (een chronisch verhoogde insulinespiegel waarbij de glucosewaarden in het bloed nog normale waarden laten zien)
  • Een koolhydraatverslaving
  • Hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier)
  • Een verlaagde verbranding
  • Een verminderd verzadigingsgevoel
  • De menopauze bij vrouwen
  • De andropauze bij mannen
  • Voedingstekorten
  • Verkeerde voeding
  • Chronische stress

Om te achterhalen welke lichamelijke oorzaak aan uw overgewicht ten grondslag ligt, maak ik gebruik van een Differentiaal Diagnostische Test. De uitslag van deze uitgebreide test geeft zowel een indicatie van de onderliggende stoornis alsmede een prognose welke stoornis u zult ontwikkelen wanneer u niets aan uw leefgewoonte verandert.

Een tweede stap is het bepalen of er aanvullende onderzoeken gedaan moeten worden om een juiste diagnose te kunnen stellen. Dit kan bloedonderzoek en/of een op de aandoening toegespitste voedingstest zijn. Pas wanneer er een diagnose is gesteld, kan er een persoonlijk plan van aanpak gemaakt worden. Bij de meeste aandoeningen zal het plan van aanpak bestaan uit het (gefaseerd) aanleren van een andere voedingsgewoonte aangevuld met een op de stoornis afgestemd advies voor lichaamsbeweging en de inzet van Orthomoleculaire geneesmiddelen.

Bij het opstellen van dit plan van aanpak besteed ik veel aandacht aan de behandelvolgorde. Als bij u bijvoorbeeld Hyperinsulinemie en Hypothyreoïdie is gediagnosticeerd, heeft het in eerste instantie geen zin een dieet te adviseren. Hypothyreoïdie is een stoornis in de werking van uw schildklier waardoor u per definitie een verlaagde verbranding hebt. In dit geval zal eerst uw schildklierprobleem met de juiste medicatie behandeld moeten worden, voordat er begonnen kan worden aan de rest van het behandeltraject.

Heeft u last van (ernstig of morbide) overgewicht? Hebt u al meerdere afvalpogingen gedaan maar lukt het niet om op een voor u gezond gewicht te komen en/of te blijven? Doe uzelf dan een plezier en schakel (dit keer) de hulp van een professional in. Trek de stoute schoenen aan en neem contact met me op. Het maken van een afspraak voor een Intake is de eerste stap naar een gezonder leven.

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Copyright 2006 PARAMEDIC