Segmentale massagetherapie:

Segmentale Massagetherapie is een manuele therapie die zich specifiek richt op de beïnvloeding van slecht functionerende organen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de wetenschap dat het menselijk lichaam is opgebouwd in segmenten (je kunt dit vergelijken met de verdiepingen van een flatgebouw). De wetenschap van de segmentale opbouw van het lichaam is een van de pijlers van onze westerse medische wetenschap.

Om te begrijpen hoe Segmentale Massagetherapie werkt, is het van belang inzicht te hebben in de segmentale organisatie van het lichaam. De oorsprong hiervan ligt in de embryologie. Het voert te ver om de embryologie helemaal uit te diepen. Wel belangrijk is te weten dat de segmenten van het ruggenmerg de 31 afdelingen zijn waaruit de 31 ruggenmergswortels ontspringen. Deze ruggenmergswortels zijn zo dik als een pink en treden aan weerszijden van de wervelkolom naar buiten. Binnen elk van de segmenten vertakt iedere ruggenmergswortel zich vijf keer; de eerste vertakking is die naar de ruggenmergszenuw, de tweede is die naar een spier (de m. erector spinae of lange rugstrekker), de derde vertakking loopt naar de huid, de vierde vertakking is die naar een orgaan en de vijfde vertakking loopt naar het beenvliesgedeelte van een bot.

De hele hiervoor beschreven structuur van een segment van het ruggenmerg wordt metameer genoemd. De opbouw van het lichaam in metameren is niet alleen voorbehouden aan mensen, dit principe geldt ook voor gewervelde dieren.

Binnen alle manuele therapievormen is inzicht in de segmentale opbouw van het lichaam belangrijk. Dit omdat een aandoening zich via allerlei segmentale verschijnselen aan de buitenkant van het lichaam kan uiten. Het is daarbij belangrijk in gedachten te houden dat wanneer zich in een van de onderdelen van een metameer een afwijking voordoet, deze afwijking invloed heeft op het functioneren van de hele metameer. Een voorbeeld van een segmentaal verschijnsel waar je ongetwijfeld van weet is de uitstraling naar de linkerarm bij hartproblemen. Het gebied waar een interne aandoening zich aan het oppervlak manifesteert, wordt een reflexzone genoemd. Hoe deze disbalans zich aan het oppervlak uit, varieert. Een aantal mogelijkheden zijn: huidintrekkingen, verschil in kleur en/of temperatuur van de huid, pijn in een huidsegment en/of een verschil in doorbloeding van de huid.

Symptomen die ook veel voorkomen zijn een afwijkende spierspanning, algemene pijn in spieren, pijnlijke botten, pijnlijke en/of slecht functionerende organen, tender- en triggerpoints. Dit zijn pijnlijke plekken zo groot als de nagel van een pink. Het verschil tussen beiden is dat wanneer je op een tenderpoint drukt, er geen uitstraling naar een ander lichaamsgebied ontstaat. Druk je daarentegen op een triggerpoint, dan ontstaat er een uitstralende pijn naar een ander lichaamsgebied. Deze pijn wordt ook “afgeleide pijn” genoemd.

Met mijn kennis over de segmentale opbouw van het lichaam en hoe segmentale verschijnselen zich uiten, kan ik op een relatief eenvoudige manier meer te weten komen over je lichamelijke gesteldheid. Je lichaam kan met uiteenlopende technieken gestimuleerd worden beter te functioneren waarbij ook je autonome zenuwstelsel beïnvloed wordt. Vanuit het autonome zenuwstelsel worden al je organen en orgaansystemen aangestuurd.

Een aantal aandoeningen waarbij Segmentale Massagetherapie met succes wordt ingezet zijn:

  • Astma.

  • Bronchitis.

  • Darmproblemen (obstipatie, diarree, luie darman, prikkelbare darmsyndroom).

  • Gebrek aan eetlust.

  • Hoofdpijn en Migraine.

  • Koude voeten en onderbenen.

  • (Lage) rugpijn.

  • Leverproblemen (chronische klachten na een ontsteking of postoperatief).

  • Maagklachten (postoperatieve maagzweer, chronische maagklachten, klachten na een ontsteking aan de maag, acuut of chronisch).

  • Menstruatiepijn en menstruatiestoornissen.

  • Na een blaasontsteking.

  • Na een longontsteking.

  • Na nier(bekken)onsteking of een nieroperatie.

  • Na ontstekingen aan de eierstokken, baarmoeder, teelballen en/of de prostaat.

  • Vermoeidheid.


Heb jij last van één of meerdere van de hiervoor genoemde aandoeningen en wil je daar iets tegen doen? Neem dan contact met me op voor het maken van een afspraak. We bekijken dan samen wat ik voor je kan betekenen.

Ontwerp, teksten en realisatie Janine Alting - Auteursrecht/ Copyright 2006 PARAMEDIC